Коротко про життя в Монако: вартість життя, нерухомість, громадянство та проживання

Маленьке князівство на півдні Європи має великі амбіції. Тут все ідеально: природа, клімат, архітектура, культура, нічне життя, повсякденна суєта, ранкова кава на казкових терасах … Якщо ви ще не мрієте жити в Монако, то, швидше за все, ви не були на двох площах метрів раю, який розташований на Лазурному узбережжі.

Князівство Монако приваблювало багатих і впливових людей з усього світу. Покупці та орендодавці тут розвивають звичайний бізнес, відпочивають і вкладають гроші. Володіння квартирою чи цілим будинком, де земля як золото, за мірками сучасного успіху дуже престижно.

Яке життя в Монако? Що особливого в цьому маленькому князівстві? І наскільки тут комфортно жити, працювати і грати?

КЛІМАТ МОНАКО

300 сонячних днів у році вас чекають, з одного боку, приємні та м’які води Середземного моря, багаті креветками, морською рибою, устрицями та іншими делікатесами. По той бік Альп сніг і чудові краєвиди на гори. Він розташований поруч із Францією, Італією, Лазурним берегом, такими курортами, як Ніцца, Санкт-Петербург. Тропе.

Літо тут тепле, сухе з середньою температурою 20-25 градусів. Зима м’яка, дощова, температура не опускається нижче 10 градусів.

ВАРТІСТЬ ЖИТТЯ

Це вище середнього, але порівнянно з європейськими столицями. Основним джерелом витрат тут є нерухомість . Щодо продукції, то тут ціни можна порівняти з цінами у Франції та на Лазурному березі. Через відсутність належного податку вартість їжі в супермаркетах доступна.

Що стосується одягу, то в Монако ви знайдете бутики всіх відомих брендів. Наприклад, Zara і H&M користуються популярністю у місцевих жителів і гостей. 

Щодо вартості послуг – вони вище середнього. Інтернет, зв’язок, медіа та інші послуги – не найдешевші. Наприклад, на ринку зв’язку та інтернету монополістом є «Монако Телеком», а середня місячна плата за з’єднання та телефонний зв’язок буде коштувати €120.

ГРОМАДЯНСТВО

Лише 15% населення мають паспорт Князівства Монако. Решта можуть подати заявку на проживання. Отримати громадянство в Князівстві практично неможливо: потрібно бути видатною особистістю, спортсменом, артистом, відомим своїми досягненнями, купувати найдорожчі квартири в Монако або бути хорошим другом принца.

ПОДАТКОВА РЕЗИДЕНЦІЯ

Ви можете подати заявку на Carte de Residence , якщо у вас є адреса в Монако (ви купили або орендували нерухомість принаймні на рік). Ви також повинні погодитися прожити там більше трьох місяців на рік. Щоб отримати податкове резидентство , ви повинні прожити там щонайменше 183 дні на рік, або Монако має бути країною, де ви проводите найбільше часу щороку.

Після Brexit для громадян Великобританії цей графік, ймовірно, буде продовжено на час, необхідний для першої заявки на довгострокову візу до Франції.

БАНКІВСЬКІ ТА ОСОБИСТІ ФІНАНСИ

Життя тут без банківського рахунку нереальне. Купівля нерухомості, оренда квартири в Монако, покупка SIM-карти, оренда автомобіля тощо – все це можливо тільки через банківський рахунок . І ось що вам потрібно про це знати:

  • для відкриття особистого рахунку необхідно внести депозит не менше 100 000 євро;
  • звичайних банків немає, а всі операції з рахунком проводить персональний банкір: через нього ви приймаєте рішення практично про всі операції по рахунку;
  • всі надходження коштів мають бути задокументовані, щоб забезпечити: заробітну плату, продаж особистого майна, виграш у лотерею – все має бути прозоро та чітко описано;
  • у банках є мобільні додатки, які використовуються лише для перевірки балансу, перегляду останніх операцій по рахунку;
  • списання та зарахування коштів на рахунку призупиняються із затримкою 1-7 днів.

НЕРУХОМІСТЬ ТА ОРЕНДА

Ціна квадратного метра починається від 10 000 євро і збільшується в залежності від престижності району. Недарма в Монако продається найдорожче житло в світі.

Оренда квартири  коштує в середньому 3500 євро на місяць. Додайте до цієї суми комунальні рахунки 400-700 євро і отримаєте вартість орендованої квартири, яка дорівнює середній зарплаті.

Орендувати квартиру можна тільки через агентство. У цьому випадку вам доведеться заплатити за послуги агента і завдаток. Ви можете забути про ремонт або будь-які зміни в плануванні та дизайні квартири. Вам доведеться про все домовитися з агентом (ви навряд чи побачите власника).

Якщо ви плануєте придбати нерухомість в Монако – немає сенсу шукати її менше ніж за мільйон євро. Це ціна маленької квартири. Більш-менш пристойні квартири починаються від 2 мільйонів євро і закінчуються приблизно від 390 мільйонів євро за пентхаус Tour Odeon.

Заробітна плата

Середня зарплата в князівстві для кваліфікованих робітників коливається від 4000-7000 євро на місяць.

Що стосується податків , то тут не так багато податків. Наприклад, податок на прибуток, податок на майно, податок на прибуток, податок на спадщину тощо. Цей перелік робить країну особливо привабливою для інвесторів та бізнесменів.

ТРАНСПОРТ

Найпопулярнішим транспортним засобом в Монако є велосипед. Пагорби, невеликі відстані між районами, вузькі вулиці та мало паркувальних місць роблять князівство не найпривабливішим регіоном для автомобілістів. Але тут є машини. 

Щодо громадського транспорту – він тут. Автобуси ходять часто, а автомобільний транспорт є найпопулярнішим видом транспорту.

БЕЗПЕКА

Тут не крадуть машини. Ви можете забути останній iPhone на столі кав’ярні і через годину знайти його на тому самому місці. Маленьке князівство повністю контролюється. А місцева ментальність не дозволяє собі так поводитися. Більше того, вулиці щодня патрулює поліція.

Zdjęcie autorstwa Eray Altay z Pexels

Leave a Reply