Wonen in Monaco in één oogopslag: kosten van levensonderhoud, onroerend goed, staatsburgerschap en verblijf

Een klein vorstendom in Zuid-Europa heeft grote ambities. Alles is hier perfect: de natuur, het klimaat, de architectuur, de cultuur, het nachtleven, de drukte van alledag, koffie in de ochtend op fantastische terrassen … Als je er nog steeds niet van droomt om in Monaco te wonen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk niet op de twee pleinen geweest meter paradijs dat is gelegen aan de Cote d’Azur De kust.

Het Prinsdom Monaco trok rijke en invloedrijke mensen van over de hele wereld aan. Kopers en verhuurders ontwikkelen hier reguliere zaken, rusten en investeren geld. Het bezitten van een appartement of een heel huis waar de aarde als goud is, is zeer prestigieus volgens de normen van modern succes.

Hoe is het leven in Monaco? Wat is er zo speciaal aan dit kleine vorstendom? En hoe comfortabel is het om hier te wonen, werken en spelen?

MONACO KLIMAAT

300 dagen zon per jaar wachten op u enerzijds het aangename en milde water van de Middellandse Zee, rijk aan garnalen, zeevis, oesters en andere lekkernijen. Aan de andere kant van de Alpen, sneeuw en prachtig uitzicht op de bergen. Het is gelegen naast Frankrijk, Italië, de Cote d’Azur, vakantieoorden zoals Nice, St. Tropez.

De zomer is hier warm, droog met een gemiddelde temperatuur van 20-25 graden. De winter is zacht, regenachtig, de temperatuur komt niet onder de 10 graden.

LEVENSKOSTEN

Het is boven het gemiddelde, maar vergelijkbaar met Europese hoofdsteden. De belangrijkste bron van uitgaven is hier onroerend goed . Wat de producten betreft, de prijzen zijn hier vergelijkbaar met die in Frankrijk en de Cote d’Azur. Door het ontbreken van een adequate belasting zijn de kosten van voedsel in supermarkten betaalbaar.

Als het om kleding gaat, vind je in Monaco boetiekjes van alle bekende merken. Zara en H&M zijn bijvoorbeeld populair bij de lokale bevolking en bezoekers. 

Wat betreft de kosten van diensten – ze zijn boven het gemiddelde. Internet, communicatie, media en andere diensten zijn niet de goedkoopste. In de communicatie- en internetmarkt is bijvoorbeeld „Monaco Telecom” een monopolie en kost het gemiddelde maandelijkse verbindings- en telefoontarief € 120.

BURGERSCHAP

Slechts 15% van de bevolking heeft een paspoort van het Prinsdom Monaco. De rest kan een verblijfsvergunning aanvragen. Het staatsburgerschap verkrijgen in het Prinsdom is bijna onmogelijk: je moet een uitstekende persoonlijkheid zijn, een atleet die bekend staat om je prestaties, een artiest, de duurste appartementen in Monaco kopen of een goede vriend van de prins zijn.

BELASTINGWONING

U kunt een Carte de Residence aanvragen als u een adres in Monaco heeft (u heeft de woning voor minimaal een jaar gekocht of gehuurd). U moet er ook mee instemmen om er meer dan drie maanden per jaar te wonen. Om een ​​fiscale woonplaats te krijgen , moet u er minimaal 183 dagen per jaar wonen, anders zou Monaco het land moeten zijn waar u de meeste tijd per jaar doorbrengt.

In de nasleep van de Brexit voor Britse staatsburgers zal dit schema waarschijnlijk worden verlengd met de tijd die nodig is voor de eerste visumaanvraag voor een lang verblijf in Frankrijk.

BANKWEZEN EN PERSOONLIJKE FINANCIN

Het leven hier zonder bankrekening is onwerkelijk. Onroerend goed kopen, een appartement huren in Monaco, een simkaart kopen, een auto huren, enz. – dit alles kan alleen via een bankrekening . En dit is wat je erover moet weten:

  • om een ​​persoonlijke rekening te openen moet je minimaal 100.000 euro storten;
  • er zijn geen conventionele banken en alle transacties met de rekening worden uitgevoerd door een persoonlijke bankier: via deze bepaal je vrijwel alle transacties op de rekening;
  • alle opbrengsten van fondsen moeten worden gedocumenteerd om te zorgen voor: salaris, verkoop van persoonlijke eigendommen, loterijwinst – alles moet transparant en duidelijk beschreven zijn;
  • banken hebben mobiele applicaties die alleen worden gebruikt om het saldo te controleren, de laatste transacties op de rekening te bekijken;
  • het debiteren en crediteren van het geld op de rekening wordt opgeschort met een vertraging van 1-7 dagen.

ONROEREND GOED EN VERHUUR

De prijs per vierkante meter begint bij 10.000 euro en stijgt afhankelijk van de prestige van het gebied. Geen wonder dat de duurste woningen ter wereld in Monaco worden verkocht.

Een appartement huren  kost gemiddeld 3.500 euro per maand. Tel daarbij de energierekeningen van 400-700 euro op en je krijgt de huurprijs van een appartement gelijk aan het gemiddelde salaris.

Appartementen kunnen alleen gehuurd worden via een makelaardij. In dit geval moet u betalen voor agentdiensten en een borg. U kunt reparaties of wijzigingen in de indeling en het ontwerp van het appartement vergeten. U moet alles met de makelaar onderhandelen (het is onwaarschijnlijk dat u de eigenaar ziet).

Als u van plan bent een woning in Monaco te kopen, heeft het geen zin om ernaar te zoeken voor minder dan een miljoen euro. Dit is de prijs van een klein appartement. Min of meer degelijke appartementen beginnen bij € 2 miljoen en eindigen bij ongeveer € 390 miljoen voor een Tour Odeon penthouse.

Lonen en salarissen

Het gemiddelde salaris in het vorstendom voor geschoolde arbeiders varieert van 4.000 tot 7.000 euro per maand.

Als het op belastingen aankomt , zijn er hier niet veel belastingen. Bijvoorbeeld inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting, erfbelasting, etc. Deze lijst maakt het land bijzonder aantrekkelijk voor investeerders en zakenmensen.

VERVOER

Het populairste voertuig in Monaco is de fiets. De heuvels, kleine afstanden tussen de wijken, smalle straatjes en weinig parkeerplaatsen maken het vorstendom niet de meest aantrekkelijke regio voor automobilisten. Maar er zijn hier auto’s. 

Wat betreft het openbaar vervoer – het is hier. Er rijden regelmatig bussen en autorijden is het populairste vervoermiddel.

VEILIGHEID

Ze stelen hier geen auto’s. Je kunt de nieuwste iPhone vergeten op de tafel van de coffeeshop en een uur later – vind hem op dezelfde plek. Het kleine vorstendom wordt volledig gecontroleerd. En de lokale mentaliteit staat het zich niet toe zich zo te gedragen. Bovendien worden de straten dagelijks bewaakt door de politie.

Image by Pierre Blaché from Pixabay

Leave a Reply