Een woning huren of kopen in Monaco – wat moet ik weten?

Of u nu verhuist, een bedrijf start of een verblijfsvergunning in Monaco aanvraagt, u moet een eenvoudige maar uitdagende missie doorlopen: onroerend goed huren of kopen in Monaco. Hier is een lijst met de meest gestelde vragen in dit verband en hun antwoorden.

Ga op zoek naar onroerend goed in Monaco

Eerst moet u beslissen over een budget, gebied en tijdsbestek. Misschien ben je al eerder in Monaco geweest en heb je enige kennis van vastgoedprijzen. U kunt zelfs uw favoriete straat en een gedetailleerde checklist voor uw toekomstige woning hebben. Hier vind je een gids voor de verschillende  buurten in Monaco . Wat betreft de prijsklasse, we zullen er later in meer detail over praten.

Particuliere verhuur of particuliere verkoop is zeer zeldzaam in Monaco. Natuurlijk kunt u een woning rechtstreeks van uw vriend kopen of huren. Maar liefst 99% van de transacties wordt ondertekend via een makelaarskantoor. Er zijn meer dan honderd van hen geregistreerd in het hertogdom.

Waarom blijft Monaco 's werelds toonaangevende vastgoedbeleggingsmarkt?

Monaco vertegenwoordigt een unieke luxe vastgoedmarkt vanwege de economische en politieke stabiliteit en gunstige vooruitzichten voor langetermijnresultaten. De grote vraag naar zijn woningen wordt gedreven door zeer vermogende particulieren (UHNWI) die  inwoners van Monaco willen worden .

Monaco is een magneet voor rijke zakenmensen, artiesten en atleten van over de hele wereld. Ondanks wereldwijde geopolitieke onzekerheid zal het aantal superrijken volgens de prognoses van Wealth-X in 2021 toenemen tot 299.000. Er is nu een grote vraag naar luxe appartementen, penthouses en villa’s. De aanhoudende groei van UHNWI moet de vastgoedmarkt in Monaco nog stabieler en welvarender maken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren die een woning in Monaco aantrekkelijk maken.

Wat trekt de rijkste Europeanen aan en niet alleen Monaco?

  • Politieke en economische stabiliteit : Het Vorstendom Monaco is een soeverein land in West-Europa dat een constitutionele monarchie is, met Prins Albert II als staatshoofd. De economische groei van Monaco is voornamelijk te danken aan drie gebieden: financiële diensten, verzekeringen en wetenschappelijke en technologische vooruitgang.
  • Hoge levenskwaliteit : Monaco biedt een mild mediterraan klimaat, een schoon milieu, uitzonderlijke gezondheidszorg, uitstekende scholen en persoonlijke veiligheid dankzij het grootste aantal politieagenten en videocamera’s per inwoner. Optredens van de Monte-Carlo Opera, het Princess Grace Theatre, het Monte Carlo Ballet, het Monaco Philharmonic Orchestra, talrijke tentoonstellingen en bals – dit zijn eindeloze shows van glamour, luxe en stijl.
  • Financiële onafhankelijkheid : Uniek fiscaal beleid, met name op het gebied van personenbelasting en onroerendgoedbelasting, overdrachten en vermogenswinsten. Inwoners van Monaco (behalve Franse staatsburgers) betalen geen inkomstenbelasting, die in 1869 werd afgeschaft. Monaco heft ook geen belasting op vermogenswinsten of onroerend goed. Er zijn ook een aantal andere lokale belastingvoordelen.
  • Gestage groei op de vastgoedmarkt : De vastgoedprijzen in Monaco zijn de afgelopen 12 jaar met gemiddeld 180% gestegen. In deze periode waren er slechts zeer korte waardedalingen, voornamelijk tijdens de wereldwijde financiële crises van 2007-2008.
  • Een paradijs voor zeilers :  de haven van Hercule  biedt plaats aan meer dan 100 superjachten. Monaco Yacht Club en de jaarlijkse Monaco Yacht Show trekken zeilliefhebbers van over de hele wereld.
  • Sport en recreatie : Er worden veel internationale sportevenementen gehouden in het Prinsdom, waaronder  de Grand Prix van Monaco ,  Formule E ,  Monte-Carlo Rolex Masters Tennis , AS Monaco voetbalwedstrijden en andere reguliere en eenmalige evenementen die bijdragen aan de actieve levensstijl van Monaco.

Wat zijn de belangrijkste problemen waarmee de woningmarkt in Monaco wordt geconfronteerd?

Monaco kampt met een gebrek aan huisvesting, wat de verdere ontwikkeling van het land belemmert. Dit zijn de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor de stijging van de vastgoedwaarde:

  • Zijn grootte : het kleine grondgebied van het hertogdom (iets meer dan 2 km2) is de belangrijkste reden voor het onvoldoende aanbod van onroerend goed. Ondanks de landaanwinning voor het nieuwe  offshore-project Le Portier  in het hart van Monaco, dat tegen 2025 nog eens 6 hectare zal toevoegen voor de bouw van meer appartementen en villa’s, is er nog steeds niet genoeg ruimte om aan de groeiende vraag te voldoen.
  • Historische architectuur : Monaco gebruikt zijn kleine stroken land vakkundig om nieuwe faciliteiten te bouwen of oude gebouwen te verbeteren, terwijl ze hun oppervlakte vergroten. Helaas is het proces vrij traag vanwege de historische erfenis; niet alle gebouwen kunnen worden gesloopt of gemoderniseerd om plaats te maken voor het groeiende aantal Monegasken en nieuwe bewoners. Het grootste deel van het vorstendom heeft prachtige historische gebouwen die deel uitmaken van het erfgoed en niet kunnen worden getransformeerd of vervangen.
  • Bergachtig terrein : Monaco ligt op een heuvel, wat de ontwikkeling van nieuwe eigendommen extreem moeilijk en duur maakt; vereist een goede planning en ervaren planners. Monaco deelt ook een grens met Frankrijk, wat enige samenwerking met de Franse autoriteiten vereist, vooral bij de bouw van hoogbouw, wat een impact kan hebben op de levenskwaliteit van de Franse buren.

Wat kost het om een ​​appartement in Monaco te huren?

Monaco is de duurste residentiële huurlocatie ter wereld met een gemiddelde huurprijs van € 126 / m². Maandelijks. Dit is 60% meer dan New York, de op één na duurste plaats op de Savills Index .

Gedurende het jaar tot februari 2020 stegen de huurwaarden in Monaco met 20% voor alle soorten onroerend goed. Deze grote vraag wordt weerspiegeld in de verkoopmarkt, aangezien huurders moeten aantonen dat het onroerend goed aan hun behoeften voldoet om een ​​verblijfsvergunning voor Monaco aan te vragen.

De prijsklasse kan sterk variëren, afhankelijk van de oppervlakte, de staat, de leeftijd en het prestige van het gebouw. De maandelijkse huur voor een kleine studio van 30 m2 zou gemiddeld 2.450 euro bedragen. Ze zijn zelden beschikbaar vanwege de zeer grote vraag.

De huurprijs voor één slaapkamer kan variëren van 4.500 tot 8.000-10.000 euro+, afhankelijk van de „kwaliteit” van het gebouw, de grootte en oppervlakte. Driekamerappartementen met een oppervlakte van 150 m2 kosten maar liefst 12.000 euro en 350 m2 kost al gauw 24.000 euro per maand.

Hoeveel kost het om een ​​appartement of huis te kopen in Monaco?

In zijn jaarlijkse vastgoedrapport over Monaco maakte Savills bekend dat Monaco de duurste woningmarkt ter wereld blijft met een gemiddelde prijs per vierkante meter die momenteel op € 16.850 ligt.

Van de acht districten van het hertogdom blijkt uit het rapport dat Monte Carlo het duurste district is, met een gemiddelde prijs van 53.000 euro per vierkante meter.

De gemiddelde prijs per vierkante meter in andere wijken omvat Fontvieille (€ 52.342), La Condamine (€ 52.280), Les Moneghetti (€ 45.455), Jardin Exotique (€ 35.383) en La Rouse (€ 42.549). Voor Monaco-Ville en Larvotto bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in 2019 respectievelijk 7.680.000 euro en 8.266.000 euro.

Alleen Hong Kong (44.700 m2) komt in de buurt van de waarde van woningen in Monaco. In New York (EUR 24.300) m² het duurste pand kost de helft minder dan het hertogdom, terwijl in Londen (€ 18.500) en Parijs (€ 15.400) de prijzen respectievelijk 60% en 68% lager zijn.

Het transactievolume in Monaco daalde van 523 transacties in 2018 naar 462 transacties in 2019, hoewel de verkoop van onroerend goed boven 10 miljoen EUR steeg met 64% op jaarbasis.

Premium vastgoed kost ongeveer 70.000 euro per vierkante meter. Studio’s zonder zeezicht beginnen bij 1,5 miljoen euro. Het uitzicht op zee verhoogt de prijs van een vergelijkbare woning tot 3,9 miljoen euro. Appartementen met vier of vijf slaapkamers variëren van 13,3 tot 67 miljoen euro, afhankelijk van hun grootte en uitzicht. De vraag overtreft het aanbod. In het hart van Monaco, vlakbij het Casinoplein, staat slechts 10% van de appartementen te koop. Het duurste penthouse van Monaco staat te koop voor 387 miljoen euro.

Welk geld is nodig om een ​​huurovereenkomst te ondertekenen?

Het Vorstendom Monaco heeft een standaard betalingssysteem tussen agentschappen en eigenaren van onroerend goed. Het bureau ontvangt 10% van de jaarhuur. De huurder betaalt meestal de huur voor de drie maanden en de borg voor de laatste maand. Er is ook een inschrijfgeld. Mogelijk moet u zich voorbereiden op het betalen van de huur van 6 maanden, omdat de eigenaar zeker wil zijn van uw toekomstige solvabiliteit. Mogelijk wordt u gevraagd om een ​​bankafschrift, arbeidsovereenkomst of een veel grotere aanbetaling.

Wat zijn de registratiekosten voor het koop- en verkoopcontract?

De koper betaalt de 3% commissie van het bureau over de prijs. Notariskosten en andere belastingen die aan de begroting van het hertogdom worden betaald, vormen nog eens 6%. Op deze manier stijgt de aankoopprijs in totaal met 9%. Als u een nieuwe woning koopt, bedragen de notariskosten 2,5% van de waarde van de woning.

Een makelaarskantoor kiezen in Monaco

Het bureau wordt meestal aanbevolen door tevreden klanten die tevreden zijn met het huis of appartement. Een agent begeleidt u door alle fasen van de transactie – het vinden van de juiste opties, browsen, onderhandelen over de prijs, het ondertekenen en registreren van een contract, het betalen van huur en energierekeningen. Of u nu een lekkende kraan wilt repareren of uw huisdier mee naar huis wilt nemen, een bureau moet uw eerste aanspreekpunt zijn. Het kan zijn dat u jarenlang met dezelfde makelaar te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om iemand te vinden die dynamisch en betrouwbaar is en die u als prioritaire klant behandelt. Ik ken veel betrouwbare makelaars die werkzaam zijn bij toonaangevende makelaars in Monaco en kan ze op verzoek aanbevelen.

Wat is er nog meer belangrijk om te weten bij het tekenen van een huurovereenkomst of een koop- en verkoopovereenkomst ?

Als u kinderen heeft, kan u worden gevraagd om een ​​bewijs van behoorlijke levensomstandigheden te overleggen op het moment dat u een verblijfsvergunning aanvraagt. Je kunt met andere woorden geen studio van 20 meter huren voor een gezin met kinderen.

Als u een appartement of huis in Monaco koopt, zijn uw kansen op het verkrijgen van een verblijfsvergunning aanzienlijk groter.

Als u uw bedrijf wilt aanmelden bij het huren of kopen van een appartement met de status „bruikbare ruimte”, krijgt u een geregistreerd woonadres. Dit kan echter de aard van uw bedrijf beperken, aangezien u geen klanten kunt accepteren of uw werknemers daar kunt plaatsen.

Als u Monaco als uw permanente verblijfplaats beschouwt, lees dan mijn artikel over het verkrijgen van een verblijfsvergunning in het Prinsdom. Tot ziens!

Image by Hans from Pixabay

Leave a Reply