Belastingen in Monaco: een uniek en effectief belastingstelsel

Monaco is een van de weinige landen ter wereld die geen inkomstenbelasting int. Dit unieke systeem  werkt sinds 1869.

Historisch gezien gaat het ontbreken van personenbelasting in het Prinsdom terug tot de 19e eeuw.

In 1848, tijdens de revolutie in Europa, werden de gemeenten Roquebrune-Cap-Martin en Menton, die tot dan toe deel uitmaakten van het Vorstendom Monaco, gescheiden. Beide regio’s, die genoeg hadden van de belastingdruk in het Prinsdom, werden onderdeel van Frankrijk. Monaco herwon zijn onafhankelijkheid, maar verloor 80% van zijn grondgebied en werd gedwongen een nieuw economisch model te ontwikkelen.

Geconfronteerd met dit aanzienlijke verlies, dat het hertogdom landbouwgrond en zijn belangrijkste inkomstenbronnen beroofde, bedacht Prins Karel III het concept van aristocratisch toerisme en gaf hij opdracht tot de bouw van een casino, een operagebouw, luxehotels en meer.

Met deze nieuwe inkomstenbronnen, en om een ​​herhaling van de crisis van 1848 te voorkomen, schafte de hertog in 1869 de personenbelasting af. De enige uitzondering die volgde, is voor Franse staatsburgers die in Monaco onderworpen zijn aan Franse belastingen in het kader van de bilaterale Franco-Monaco Conventie van 18 mei 1963.

Sinds de negentiende eeuw wordt Monaco voornamelijk gefinancierd door monopolie-inkomsten, een belasting over de toegevoegde waarde op consumptie van 20%, een belasting op de winst van bepaalde ondernemingen, en successie- en schenkingsrechten. Er zijn geen vermogensbelasting, geen onroerendgoedbelasting of huisvestingsbelasting in het Prinsdom Monaco.

De enige directe belasting die in een Vorstendom wordt geheven, is de belasting op winsten verkregen uit industriële en commerciële activiteiten die op het grondgebied van het Vorstendom worden uitgeoefend. Dit is het geval voor industriële of commerciële bedrijven die meer dan 25% van de omzet buiten Monaco genereren.

In 2019 was het budget van Monaco te groot, wat bijdroeg aan een totaal reservefonds van 5,2 miljard euro. Het vorstendom is een van de weinige landen die geen staatsschuld heeft.

Monaco maakt ook deel uit van de douane-unie met Frankrijk, gecreëerd door het Frans-Monegaskische douaneverdrag van 18 mei 1963, en het intracommunautaire btw-stelsel wordt sinds 1 januari 1993 in Monaco toegepast. Hoewel het geen EU-lid is Staat, het Vorstendom is in de realiteit  die wordt bestreken door het Europese douanegebied.

Image by Fabien3X9 from Pixabay

Leave a Reply