Оренда або купівля нерухомості в Монако – що варто знати?

Якщо ви переїжджаєте, відкриваєте бізнес чи подаєте заявку на дозвіл на проживання в Монако, вам доведеться виконати просту, але складну місію: орендувати чи купити нерухомість у Монако. Ось список найпоширеніших запитань з цього приводу з відповідями.

Почніть пошук нерухомості в Монако

По-перше, необхідно визначитися з бюджетом, площею і часовими рамками. Можливо, ви були в Монако раніше і маєте приблизне уявлення про ціни на нерухомість. Ви навіть можете мати свою улюблену вулицю та детальний контрольний список для вашого майбутнього будинку. Тут ви знайдете путівник по різних  районах Монако. Що стосується цінового діапазону, то про нього ми поговоримо докладніше пізніше.

Приватна оренда або приватний продаж – дуже рідкісне явище в Монако. Звичайно, ви можете купити або орендувати нерухомість безпосередньо у свого друга. Проте аж 99% угод укладаються через агентства нерухомості. У князівстві їх зареєстровано понад сотню.

Чому Монако залишається провідним світовим ринком інвестицій у нерухомість?

Монако представляє собою унікальний ринок елітної нерухомості завдяки своїй економічній і політичній стабільності та сприятливій довгостроковій перспективі. Високий попит на його житлову нерухомість зумовлений дуже багатими особами (UHNWI), які бажають  стати резидентами Монако.

Монако є магнітом для багатих бізнесменів, артистів і спортсменів з усього світу. Незважаючи на глобальну геополітичну невизначеність, згідно з прогнозами Wealth-X, до 2021 року кількість супербагатих людей зросте до 299 тис. Зараз спостерігається високий попит на елітні квартири, пентхауси та вілли. Постійне зростання UHNWI має зробити ринок нерухомості Монако ще більш стабільним і процвітаючим. Давайте розглянемо основні фактори, що визначають привабливість житлової нерухомості в Монако.

Що приваблює найбагатших європейців і не тільки в Монако?

  • Політична та економічна стабільність : Князівство Монако є суверенною державою в Західній Європі, конституційною монархією з князем Альбером II як главою держави. Економічне зростання Монако відбувається в основному за рахунок трьох сфер: фінансових послуг, страхування та науково-технічного прогресу.
  • Висока якість життя : Монако пропонує м’який середземноморський клімат, чисте довкілля, виняткову медичну допомогу, відмінні школи та особисту безпеку з найбільшою кількістю поліцейських і відеокамер на душу населення. Виступи Опери Монте-Карло, Театру принцеси Грейс, Балету Монте-Карло, Філармонічного оркестру Монако, численні виставки та бали – це нескінченні шоу гламуру, розкоші та стилю.
  • Фінансова незалежність : Унікальна податкова політика, особливо у сферах податку на доходи фізичних осіб і володіння майном, трансфертів і приросту капіталу. Жителі Монако (за винятком громадян Франції) не сплачують податку на доходи фізичних осіб, який було скасовано в 1869 році. Монако також не стягує податок на приріст капіталу або багатство. Існує також ряд інших пільг щодо місцевих податків.
  • Стабільне зростання ринку нерухомості : ціни на нерухомість у Монако зросли в середньому на 180% за останні 12 років. У цей період було зафіксовано лише дуже короткострокове зниження вартості, переважно під час світової фінансової кризи 2007–2008 років.
  • Рай для моряків :  Порт Еркюль  може прийняти понад 100 суперяхт. Яхт-клуб Монако та щорічне яхт-шоу Монако приваблюють любителів вітрильного спорту з усього світу.
  • Спорт і відпочинок : у Князівстві відбувається багато міжнародних спортивних подій, зокрема  Гран-прі Монако,  Формула E,  теніс Rolex Masters у Монте-Карло, футбольні матчі AS Monaco та інші регулярні та одноразові події, що сприяють активному способу життя Монако.

З якими основними проблемами стикається ринок житла в Монако?

Монако страждає від нестачі житла, що заважає подальшому розвитку країни. Ось основні фактори, що спричинили зростання вартості нерухомості:

  • Його розмір : невелика територія князівства (трохи більше 2 км2) є основною причиною недостатньої пропозиції нерухомості. Незважаючи на рекультивацію землі для нового  морського проекту Le Portier  у серці Монако, який до 2025 року додасть ще 6 гектарів для будівництва нових квартир і вілл, все ще недостатньо місця для задоволення зростаючого попиту.
  • Історична архітектура : Монако спритно використовує свої невеликі смужки землі для будівництва нових об’єктів або покращення старих будівель, одночасно збільшуючи їх площу. На жаль, через історичну спадщину процес йде досить повільно; не всі будівлі можна знести або модернізувати, щоб звільнити місце для зростаючої кількості монегасків і нових жителів. Більшість князівства має прекрасні історичні будівлі, які є частиною його спадщини і не можуть бути перетворені чи замінені.
  • Гірська місцевість : Монако розташоване на схилі гори, тому будівництво нової нерухомості надзвичайно складно та дорого; це вимагає хорошого планування та досвідчених планувальників. Монако також межує з Францією, що вимагає певної співпраці з французькою владою, зокрема у будівництві висотних будинків, які можуть вплинути на якість життя французьких сусідів.

Скільки коштує оренда квартири в Монако?

Монако є найдорожчим місцем для оренди житла в світі з середньою орендною платою 126 євро/кв. Щомісяця. Це на 60% більше, ніж у Нью-Йорку, другому найдорожчому місці за індексом Savills.

За рік до лютого 2020 року вартість оренди в Монако зросла на 20% для всіх типів нерухомості. Цей високий попит відображає ринок збуту, оскільки орендарі повинні продемонструвати, що нерухомість відповідає їхнім потребам, щоб подати заявку на дозвіл на проживання в Монако.

Діапазон цін може бути дуже різним в залежності від площі, стану, віку та престижності будівлі. Щомісячна орендна плата за невелику студію площею 30 м2 складе в середньому 2450 євро. Вони рідко доступні через високий попит.

Оренда однієї спальні може становити від 4500 до 8000-10000 євро + в залежності від «якості» будівлі, його площі та площі. Трикімнатні квартири площею 150 м2 обійдуться в цілих 12 000 євро, а 350 м2 запросто обійдуться в 24 000 євро на місяць.

Скільки коштує купити квартиру або будинок в Монако?

У своєму щорічному звіті про нерухомість у Монако компанія Savills оголосила, що Монако залишається найдорожчим ринком житлової нерухомості у світі із середньою ціною за квадратний метр, яка зараз становить 48 150 євро.

З восьми районів Князівства звіт показує, що район Монте-Карло є найдорожчим із середньою ціною 53 000 євро за квадратний метр.

Середня ціна квадратного метра в інших районах включає Fontvieille (€52 342), La Condamine (€52 280), Les Moneghetti (€45 455), Jardin Exotique (€35 383) і La Rouse (€42 549). Для Monaco-Ville і Larvotto середня ціна перепродажу в 2019 році становила 7 680 000 євро і 8 266 000 євро відповідно.

Лише Гонконг (44 700 м2) наближається до вартості житлової нерухомості в Монако. У Нью-Йорку (24 300 євро) кв. найдорожча нерухомість коштує вдвічі дешевше, ніж у Герцогстві, а в Лондоні (18 500 євро) і Парижі (15 400 євро) ціни нижчі на 60% і 68% відповідно.

Обсяг транзакцій у Монако впав з 523 угод у 2018 році до 462 угод у 2019 році, хоча продажі нерухомості понад 10 мільйонів євро зросли на 64% у порівнянні з минулим роком.

Преміальна нерухомість коштує близько 70 тисяч євро за квадратний метр. Студії без виду на море стартують від 1,5 млн євро. Вид на море підвищує ціну подібної нерухомості до €3,9 млн. Вартість квартир із чотирма та п’ятьма спальнями варіюється від 13,3 до 67 мільйонів євро залежно від розміру та виду. Попит перевищує пропозицію. У самому центрі Монако, біля площі Казино, продається лише 10% квартир. Найдорожчий пентхаус в Монако виставлений на продаж за 387 мільйонів євро.

Які фінансові кошти необхідні для укладення договору оренди?

У Князівстві Монако діє стандартна система розрахунків між агентствами та власниками нерухомості. Агентство отримує 10% річної орендної плати. Зазвичай орендар сплачує орендну плату за три місяці та заставу за останній місяць. Також є реєстраційний збір. Можливо, вам доведеться бути готовим заплатити орендну плату за 6 місяців, оскільки власник нерухомості хоче бути впевненим у майбутній платоспроможності. Вас можуть попросити надати виписку з банківського рахунку, трудовий договір або набагато більший депозит.

Яка реєстраційна плата за угоду купівлі-продажу?

Покупець сплачує комісію агентства 3% від ціни. Нотаріальні збори та інші податки, сплачені до бюджету Герцогства, становлять ще 6%. Це збільшує закупівельну ціну на 9%. Якщо ви купуєте нову нерухомість, нотаріальні збори становлять 2,5% від вартості нерухомості.

Вибір агента з нерухомості в Монако

Зазвичай агентство рекомендують задоволені клієнти, задоволені будинком чи квартирою. Агент допомагає вам пройти всі етапи угоди – пошук потрібних варіантів, огляд, узгодження ціни, підписання та реєстрація договору, оплата оренди та комунальних платежів. Незалежно від того, чи хочете ви полагодити кран, що протікає, чи взяти додому домашнього улюбленця, агентство має бути вашою першою орієнтиром. Можливо, вам доведеться мати справу з одним і тим же агентом роками. Ось чому важливо знайти когось динамічного та надійного, який ставиться до вас як до пріоритетного клієнта. Я знаю багатьох надійних агентів з нерухомості, які працюють у провідних агентствах Монако, і можу порекомендувати їх за запитом.

Що ще варто знати при оформленні договору оренди чи купівлі-продажу ?

Якщо у вас є діти, вас можуть попросити надати підтвердження гідних умов проживання під час подання заявки на житло. Тобто зняти 20-метрову студію сім’ї з дітьми неможливо.

Якщо ви купуєте квартиру або будинок в Монако, ваші шанси отримати посвідку на проживання значно збільшуються.

Якщо ви хочете зареєструвати свою компанію, орендуючи чи купуючи квартиру зі статусом «корисної площі» ви отримаєте зареєстровану адресу проживання. Однак це може обмежити характер вашого бізнесу, оскільки ви не можете приймати клієнтів або розміщувати туди своїх співробітників.

Якщо ви вважаєте Монако своїм постійним місцем проживання, прочитайте мою статтю про те, як отримати посвідку на проживання в князівстві. До зустрічі!

Zdjęcie autorstwa Ty z Pexels: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/widok-z-lotu-ptaka-budynkow-miasta-3958980/

Leave a Reply